Przejdź do treści

Wpływ diety na stan skóry

Stan skóry pośrednio świadczy o stanie zdrowia dlatego każdemu z nas zależy na tym aby była ona w jak najlepszej kondycji. Jednak nie każdy może się pochwalić idealnym stanem skóry i cery. Na stan skóry ma wpływ wiele czynników, a znaczna ich liczba ma bezpośredni związek z naszym sposobem żywienia. Nieodpowiednie komponowanie diety i niedobory pokarmowe mogą objawiać się problemami skórnymi. W najnowszych badaniach naukowych podkreśla się związek między odpowiednio zbilansowaną dietą a kondycja skóry i całego organizmu. Istnieją pewne czynniki żywieniowe oraz składniki pokarmowe, na które powinniśmy zwrócić uwagę, jeśli chcemy mieć zdrowo wyglądającą skórę. Przygotowując nasze posiłki korzystamy z produktów od lokalnych dostawców, których jakość jest bardzo wysoka. Dzięki temu korzystając z naszego cateringu masz gwarancję, że Twoja skóra będzie wyglądała jędrnie i zdrowo.

Wysoki indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który obrazuje tempo wchłaniania cukru we krwi, czyli pokazuje jak rośnie stężenie glukozy po zjedzeniu danego produktu. Produkty żywnościowe o wysokim indeksie glikemicznym ulegają szybkiemu strawieniu, powodując szybki wzrost, a następnie szybki spadek poziomu cukru we krwi. Długotrwałe spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym może prowadzić do zwiększonego stresu oksydacyjnego komórek, a tym samym zwiększonego stanu zapalnego, co może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Do produktów o wysokim indeksie glikemicznym zaliczamy: białe pieczywo, słodycze, ziemniaki, biały ryż. Dieta oparta o produkty o niskim indeksie glikemicznym ma wpływ nie tylko na stan skóry, ale również na cały nasz organizm. Obniża poziom testosteronu w surowicy praz poziom glukozy, jednocześnie poprawiając metabolizm insuliny. Ponadto, zmniejsza również ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób nowotworowych.
Dieta oparta na produktach o niskim IG powinna być bogata w pełnoziarniste produkty, nasiona roślin strączkowych, produkty niskoprzetworzone. Ponadto posiłku powinny być odpowiednio zbilansowane, zawierać wszystkie niezbędne wartości odżywcze (białko, węglowodany, tłuszcze oraz błonnik). Należy ograniczyć cukry proste, czyli przede wszystkim cukier, syropy, miód, soki i napoje owocowe, słodycze.

Jakość spożywanych tłuszczów

Wpływ na stan skóry ma również rodzaj oraz jakość spożywanych tłuszczów. Wśród tłuszczów mających korzystne działanie dla naszej skóry można wymienić tłuszcze pochodzenia roślinnego i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast negatywny wpływ na cerę mają przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, obecne między innymi w produktach wysokotłuszczowych odzwierzęcych oraz produktach wysokoprzetworzonej. Dodatkowo bardzo ważne dla naszej cery są kwasy tłuszczowe omega 3, obecne między innymi oleju lnianym, orzechach, pestkach dyni oraz tłustych rybach morskich. Zapobiegają i łagodzą stany zapalne, a także nawilżą skórę i regulują proces rogowacenia naskórka.

Witaminy i składniki mineralne

Nasz codzienny jadłospis powinien być bogaty przede wszystkim w warzywa. Należy je dodawać praktycznie do każdego posiłku. Rekomendowane spożycie warzyw powinno być na poziomie 400 – 700 g dziennie. Swoje miejsce w codziennej diecie powinny mieć również owoce. Dzięki codziennemu spożyciu warzyw i owoców dostarczymy wiele składników odżywczych mających pozytywny wpływ na naszą skórę. Warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów (beta-karoten, witamina C, E, selen, flawonoidy), które chronią nas przed działaniem wolnych rodników, a tym samym rozwojem stanu zapalnego.

Jaki jest wpływ poszczególnych witamin i składników mineralnych na skórę?

  • Witamina C ma działanie przeciwutleniające, bierze udział w syntezie kolagenu, a także korzystnie wpływa na likwidację przebarwień.
  • Witamina A odpowiada za normalizację wydzielania łoju oraz za stan nawilżenia skóry.
  • Witamina D wpływa na stan skóry zmniejszając produkcję sebum.
  • Witamina E na wpływ na nawilżenie skóry oraz łagodzi stany zapalne.
  • Witamina PP (niacyna) posiada właściwości przeciwzapalne oraz złuszczające. Może również hamować rozwój bakterii Propionibacteriumacnes, która jest jedną z przyczyn powstawania trądziku.
  • Selen jest substancją antyseptyczną, przeciwzapalną i przeciwutleniającą.
  • Cynk wykazuje działanie bakteriostatyczne, a także absorbuje nadmiar sebum wspomagając leczenie łojotoku.